Skip to content
602d42fb2c198e6fbf26601a rus13
602d42fb2d721ab49d1d236c rus10
60391179a45a71346590c78c urban rustic main (1)
602d42fcd8f11a1d4b0db479 rus11
602d42fbbf0e804af3f40f20 rus15
602d42fb9767ddada79bf714 rus14
602d42fb3e0336b21ade13f7 rus6
602d42fc51b486c01d6b99ed rus8
602d42fc8f7a215f80049411 rus5
602d42fc9670b622c270c858 rus9
602d42f27fe98e4ea3b9f028 rus1
602d42fc71c9d00185352e8d rus3
602d42fb2c198e6fbf26601a rus13
602d42fb2d721ab49d1d236c rus10
60391179a45a71346590c78c urban rustic main (1)
602d42fcd8f11a1d4b0db479 rus11
602d42fbbf0e804af3f40f20 rus15
602d42fb9767ddada79bf714 rus14
602d42fb3e0336b21ade13f7 rus6
602d42fc51b486c01d6b99ed rus8
602d42fc8f7a215f80049411 rus5
602d42fc9670b622c270c858 rus9
602d42f27fe98e4ea3b9f028 rus1
602d42fc71c9d00185352e8d rus3
previous arrow
next arrow
602d42fb2c198e6fbf26601a rus13
602d42fb2d721ab49d1d236c rus10
60391179a45a71346590c78c urban rustic main (1)
602d42fcd8f11a1d4b0db479 rus11
602d42fbbf0e804af3f40f20 rus15
602d42fb9767ddada79bf714 rus14
602d42fb3e0336b21ade13f7 rus6
602d42fc51b486c01d6b99ed rus8
602d42fc8f7a215f80049411 rus5
602d42fc9670b622c270c858 rus9
602d42f27fe98e4ea3b9f028 rus1
602d42fc71c9d00185352e8d rus3
previous arrow
next arrow

Urban Rustic

The main intent of this project was to create a new front entrance and a backyard retreat. They wanted the landscape to flow with the existing architecture and stone work of their house. In the front they wanted the space to feel open and welcoming as you approach from the driveway. The covered front porch is a dominating architectural feature and they needed a large entrance to balance with the house. The interlock stone walkway runs from the main entrance through the driveway to direct the flow of traffic as you enter the property. The colour selection of pavers was important as they wanted all the tones to tie together and blend with the house. In the backyard the main goal was to achieve an aesthetically pleasing and functional space to accommodate the multiple level of entrance points on the house and the existing sloped backyard. A large deck was built to house the bbq and lead you from the kitchen out into the backyard. The deck also doubled as a large covered storage area with a custom-built barn door. From the deck you find your self at a raised patio that is being retained by custom timber and interlock feature walls/ planters. Gardens were used to soften the edges of the patios. Nightly entertainment was a huge focus for them as they wanted to extend the use of their spacing into the evenings, so an ample amount of lighting was installed to achieve this.Not satisfied stuck indoors, the Russel residence wanted to capitalize on the beauty of their home and property to create an enticing and entertaining space for friends and family.  Beginning at the front entrance and seamlessly flowing to the rear yard, design style and materials were utilized chosen to create a dynamic sense of transition.  Beginning at the front yard, there was a strong desire to create welcoming approach from the driveway.  The existing covered porch was a dominating architectural feature and required a sufficiently large entrance to balance the house with the surrounding space.  The blending of interlock stone from the driveway to the front steps creates a sense of continuity while the offset orientation intuits a sense of flow directing foot traffic towards the front door.  Careful selection of paver color and texture was made to ensure the landscape materials palette complimented that of the house.‍The use of backyard space transitions towards entertaining and primary design elements focused on creating an aesthetically pleasing space sensitive to functional integration with the house.  A large deck built off the kitchen door to incorporates the BBQ and bistro set, while the under-deck area doubles as a storage shed complete with custom-built barn door.  Descending from the deck, a raised patio landing features a large dining area set under a soft-lit open-air pergola for nightly entertaining.  The use of interlocking pavers and custom timber create feature walls and planters, inside of which garden beds and vegetation help soften edges and settle the constructed elements into the surrounding landscape.‍

5ff6ed0c7d4fb556731f2528_earthscape-logo-p-500

Homeowners who value creative design and exceptional craftsmanship, trust Earthscape’s simple step-by-step process to transform an outdated or non-functional landscape into an exceptional outdoor escape.

Website developed & managed by Grey Owl Marketing